Pantry-lieferant webshop | Szeged

Eine Frage haben? Rufen Sie uns an!

Kundendienst: +36 (30) 321-0472

Bloggen

Über den Kaffee

Kamraellátó webáruház
19.07.2022 17:21
Über den Kaffee

Kaffee ist eines der beliebtesten Getränke. Täglich werden weltweit 2,25 Milliarden Tassen Kaffee getrunken. Angesichts der Tatsache, dass so viel Gewicht konsumiert wird, ist es logisch, dass sie begannen, die Auswirkungen auf die Gesundheit sorgfältig zu untersuchen. Kaffee ist einigen Meinungen zufolge nicht sehr gesund und wird seit langem für die Entstehung bestimmter Krankheiten verantwortlich gemacht. Allerdings gilt Kaffee laut neueren Forschungen doch nicht als schlecht. Die Wirkung von Kaffee auf unseren Körper hängt auch davon ab, wie wir ihn konsumieren, zum Beispiel mit wie viel Zucker und Sirup und der Qualität der verwendeten Rohstoffe.

Kaffeesortiment

 

Mi is az igazi probléma, a kávé vagy a cukor?

 

Már a legelején tisztáznunk kell, hogy cikkünk és a kutatások szigorúan a kávéra vonatkoznak. A cukor nem szükségszerű velejárója a kávénak, a kutatásokat különböző cukormennyiségekkel nehezen lehetne összehasonlítani. Ne feledjük a tudomány mai állása szerint civilizációnk legnagyobb ellenségei a finomított liszt és a cukor. Természetesen tehetünk cukrot, mézet a kávénkba, mert ezzel új ízek is kibontakoznak, de legyünk mértékletesek.

 

Legjobb, ha szemes kávét vásárlunk, így láthatjuk alapanyagunk minőségét. Sajnos az őrölt kávék és instant kávék pontos összetétele, a kávé minősége nehezen lekövethető (nem látjuk milyen szemekből őrölték). Sok esetben az instant kávék már eleve magas cukortartalommal bírnak.

 

A kávé és az egészség

Igaz, hogy a kávé jó hatással van a memóriára?

 

A kávéban található koffein olyan pszichoaktív vegyület, amely serkentőleg hat a szervezetünkre. A felszívódást követően a véráram segítségével az agyba jut, ahol többlépcsős mechanizmuson keresztül növeli bizonyos ingerületátvivő anyagok mennyiségét. Így az idegsejtek könnyebben ingerületbe hozhatóak, egyszerűbben fogalmazva izgatottabbak leszünk tőle. Több klinikai vizsgálat igazolja, hogy a koffein serkent bizonyos agyi tevékenységeket, többek között javítja a rövidtávú memóriát. 100g kávé fogyasztásáról osztrák kutatók kimutatták, hogy a kísérletben részt vevők memóriát igénybe vevő feladatok elvégzése közben jobban teljesítettek a kávét nem fogyasztott kontroll csoport résztvevőihez képest. Az azonban egyelőre nem világos, hogy a memóriára gyakorolt serkentő hatás mennyi ideig tart, illetve melyik emberben mekkora.

 

A kávé tápértéke és antioxidáns tartalma

 

A kávé (tej, tejszín nélkül) kb. 2-5 kalória energiát tartalmaz. Cukor hozzáadásával ez az érték ugrásszerűen megnő, ezért érdemes mértékletesen cukrozni a kávét. Az Amerikai Egyesült Államokban a kávé az antioxidánsok elsődleges forrása, a Scranton Egyetem kutatói szerint közel 1300 féle antioxidánst tartalmazhat. A kutatás vezetője azt mondja, hogy „az amerikaiak jóval több antioxidánshoz jutnak a kávé révén, mint egyéb élelmiszer forrásokból”. A tanulmány szerzői szerint a jótékony hatás napi egy-két csésze kávénál jelentkezik.

 

A megfelelő minőségű koffeinmentes kávé is közel azonos mennyiségű antioxidánst tartalmaz, mint a koffeines kávé.

Hogyan hat a kávé a szívre?

 

Egy holland vizsgálat - amely 13 éven keresztül követte nyomon 37000 ember kávé fogyasztási szokásait - megállapította, hogy a mérsékelt (napi 2-4 csésze) kávéfogyasztás mintegy 20%-kal csökkentette a kialakulható szívproblémákat azon emberekkel szemben, akik kevesebb vagy ennél nagyobb mennyiségű kávét fogyasztottak. A robustából készült kávénak magasabb a koffeintartalma és jobban megdobogtatja a szívet. Ha érzékenyebbek vagyunk, fogyasszunk alacsony koffeitartalmú magaslati arabica kávét, mely ízében is sokkal lágyabb.

Hogyan hat a kávé a májunkra?

 

Bizonyos gyakori betegségek, mint pl. a fertőző májgyulladás, vagy a máj elzsírosodása, elsődlegesen hatnak a májra. Ezen betegségek közül több a máj zsugorodásához vezethet, ami azt jelenti, hogy a máj saját szövete helyén kötőszövet kezd el kialakulni. Ez a folyamat azért káros, mert csökken a máj funkcióját ellátó szövet mennyisége, helyét átveszi egy olyan szövet, amely a máj funkcióit egyáltalán nem képes ellátni.

 

Vizsgálatokból az derült ki, hogy azon embereknél, akik több mint négy csésze kávét fogyasztanak naponta, akár 80%-kal is csökkenhet a máj zsugorodásának valószínűsége.

 

A kávé jelentősen megnöveli a fizikai teljesítőképességet.

 

A koffein serkenti az idegrendszer működését és jeleket küld a zsírsejteknek, hogy kezdjék el lebontani a testzsírt. Emellett a koffein növeli az adrenalin szintet, ami a „küzdj vagy menekülj” reakció kialakításáért felelős, melynek a segítségével a szervezetünk felkészül az intenzív fizikai megterhelésre. A koffein hatására a zsírsejtekből a zsír a véráramba kerül, így biztosítva a megfelelő mennyiségű tápanyagot a szervezet számára.

 

A kávé és a II-es típusú cukorbetegség összefüggései.

 

A II-es típusú cukorbetegség jelentős egészségügyi probléma, amely kb. 300 millió embert érint világszerte. A betegséget kétféleképpen szokták magyarázni: inzulin rezisztencia révén a vér cukorszintje emelkedik, vagy képtelen a szervezet megfelelő mennyiségű inzulin termelésére.

 

Eddig ismeretlen mechanizmus révén, a kávét fogyasztók körében kimutathatóan kisebb a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűsége. 18 tanulmány szerint, amelyben 457992 egyént vizsgáltak, minden naponta elfogyasztott kávé csökkentette a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.

 

Mennyi és milyen kávé fogyasztása biztonságos?

 

A táplálkozással foglalkozó szakemberek véleménye szerint 1-2 csésze kávé az a mennyiség, amelynek még nincsenek negatív hatásai a szervezetre, de a pozitív hatásai már érzékelhetőek a legtöbb ember számára.

 

Az sem mindegy azonban, hogy az ember milyen kávét fogyaszt.

 

  • A közepes pörkölésű kávé az a kávé minőség, amely arra lett „finom hangolva”, hogy a lehető legtöbb aromát őrizze meg a fogyasztó számára. Tápértékében is gazdagabb, mint egy túlpörkölt, jellemzően keserű ízű kávé, hiszen kevésbé vannak a kávészemekben lévő hőérzékeny tápanyagok káros hőhatásnak kitéve.
  • A magaslaton termett arabica kávéknak van egy óriási előnyük, alacsonyabb a koffein tartalmuk, mint a robustának. Így a koffeintartalomra érzékenyebbek is bátran fogyaszthatják.
  • Lehetőleg szemesen vegyük a frissen pörkölt kávét, így az alapanyag minősége is jobban ellenőrizhető. Az instantkávék gyakorta sok egyéb más összetevőt is tartalmaznak, például sok cukrot.

 

[Forrás: https://www.kapucziner.hu/kave-egeszseg - A cikket összelállította: Kovács Botond és Varga Bori]

Felhasznált irodalom:

[1] https://www.jenreviews.com/coffee
[2] http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/coffee-and-health/faq-20058339
[3] http://coffeeandhealth.org/all-about-coffee/nutrition-information
[4] http://www.medicalnewstoday.com/articles/270202.php
[5] https://authoritynutrition.com/top-13-evidence-based-health-benefits-of-coffee
[6] http://www.onemedical.com/blog/newsworthy/10-healthy-reasons-to-drink-coffee-2
[7] http://phys.org/news/2005-08-coffee-source-antioxidants.html