Pantry-lieferant webshop | Szeged

Eine Frage haben? Rufen Sie uns an!

Kundendienst: +36 (30) 321-0472

Bloggen

Der Kakao

Kamraellátó webáruház
19.07.2022 17:21
Der Kakao

Kakao (Theobroma cacao) ist ein Mitglied der Unterfamilie Bytnerioideae der Malvaceae-Familie. Zwei weitere Mitglieder der Pflanzenfamilie, Kupuazu (Theobroma grandiflorum) und Mokambo (Mocambobaum, Jaguarbaum - Theobroma bicolor) werden ebenfalls kultiviert.

Kakao ist ein Baum, der 5-10 Meter hoch wird. Ihre vier braunen, dicken Keimblätter bilden einen 90°-Winkel zueinander. Die Pflanze ist einjährig und produziert ihre weiblichen Blüten an den älteren, 2-3 Stängelteilen (man nennt dies Cauliflora, also Stamm(selbst)blühend oder zweigblühend), die von Insekten bestäubt wird (in seltenen Fällen ist auch eine Selbstbestäubung möglich ). Die Blumen können das ganze Jahr über blühen, aber es gibt keine kontinuierliche Fruchtproduktion, daher sind maximal eine oder zwei Ernten möglich: eine im Oktober-Dezember und eine im März-April.

Kakaosortiment

A kakaó a kauliflória gyönyörű példája

 

A kakaó egyesével csüngő toktermései elérhetik a 30 cm-es nagyságot és a 800 g-os súlyt is. A kb. 2,5 cm átmérőjű magok (a kakaóbab) – melyekből egy termésben akár 60 db is lehet – a terméshúsban 5 sorban helyezkednek el. Az érés végén (5-7. hónap) a terméshús elkezd elválni a magoktól.

 

A kakaó jelentősége számokban

 

A kakaót elsősorban az Egyenlítő környékén, az északi és déli 10. szélességi körök közti területeken termesztik, világviszonylatban kb. 8,5 millió hektáron. Az éves termés 4 millió tonna körül alakult az elmúlt években. Főbb termelők közé tartozik Elefántcsontpart, Ghána, Indonézia és Nigéria, a hagyományos termesztéssel pedig még Brazíliában és Ecuadorban is foglalkoznak. Legnagyobb importőrök az Egyesült Államok (40%) és az Európai Unió (43%), azon belül is Hollandia.

 

A kakaó termesztése

 

A kakaónak ma három fő fajtáját termesztik, a Criollo-t, a Forastero-t és a Trinitario-t. A Criollo és a Trinitario fajtákat jellemzően Dél-Amerikában, a Forastero fajtát főként Afrikában. A következő alcím alatt bővebben lesz szó az egyes fajtákról.

 

A kakaótermesztés tipikusan trópusi klímájú térségekben valósítható meg, ahol egyenletes eloszlással minimum 1500-2000 mm csapadék esik egy évben. A kakaó árnyéktűrő (ezért telepítésekor a kakaó mellé gyorsan és magasra növő hüvelyes fafajtákat is ültetnek), de napfénynek teljesen kitett helyen is növekedik. Savanyú vagy enyhén savanyú kémhatású talajt igényel. Hőoptimuma 25-28 oC, a 20 oC alatti hőmérsékletet nem bírja.

 

A kakaó

Kézi betakarítás Kolumbiában

 

A kakaót hajtásdugványozással vagy magról szaporítják (a sikeres szaporításhoz szüksége van árnyékra). A terület adottságaitól és a kakaó fajtájától függően 800-1600 db fát ültetnek hektáronként (2,5-3,5 x 2,5-3,5 térállásban). A szétterülő koronaformát metszéssel alakítják ki, ezt követően csak szükség esetén kell ritkító metszést végezni. A fák 3 év alatt fordulnak termőre, majd 10 éves koruktól egészen 30 éves korukig képesek hozni a legnagyobb termésmennyiséget. Az egészséges növények egészen 60 éves korukig teremnek gazdaságosan. A betakarítás ideje teljes érettségben, késsel történik október-december hónapokban.

 

A kakaó fajtái

 

A nagy csokoládéguruk szerint a Criollo (a szó jelentése „bennszülött”) fajtából készül a legfinomabb étcsokoládé. Különleges küllemétől (jellegzetes vöröses szín) összetéveszthetetlen íze sem marad el, ami elsőre szokatlan a másik két fajtából készült csokoládét fogyasztóknak: a karamell-, a dió- és a vaníliaíz is érezhető rajta, némi erősebb-csípős beütéssel. A Criollo az 1900-as évektől számít ritkaságnak, mivel kevésbé ellenálló fajta, mint a Trinitario vagy a Forastero. Korunkban a Criollo genetikai állományát tekintve közelebb áll a Trinitariohoz mint az eredeti Criollohoz. A legfontosabb Criollo fajta a venezuelai hármas, az ’Ocumare 61’, a ’Porcelana’ és a ’Chuao’.

 

Criollo fajta hagyományos csomagolásban

 

A Forastero a legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben termelt kakaóbabfajta a világon. Eredetileg az Amazonas területéről származik, de ma már a világ minden táján megtalálhatók az ültetvényei. A Forastero spanyolul idegent, külföldit, jövevényt jelent, mert a gyarmatosítás idején a spanyolok Venezuelában termelték a hazai (spanyolul Criollo) kakaót, és az Amazonas vidéki kakaó idegennek (forastero-nak) számított a számukra. A Forastero legelterjedtebb változata az ’Amenolado’, melyet főleg Brazíliában és Nyugat-Afrikában termelnek. A legtöbb Forastero változatot nagy mennyiségben és közepes minőségben termelik, Ez alól kivételt jelentenek egyes ecuadori változatok, mint például a ’Cacao Nacional’ és az ’Arriba’ Forastero, melyek a másik két fajtához hasonlóan a legjobb minőségű étcsokoládék alapanyagául szolgálnak.

 

A Trinitario, a Criollo és Forastero kakaófajták keveréke Trinidadról származik. Ezt a fajtát nevezik még „mennyből küldött”-nek is. A XVII. század végén Trinidad szigetén Criollo-fákat ültettek, melyeket a XVIII. században megtizedelt egy súlyos járvány. Ekkor ültették a szigetre Forastero-t, és annak is főként az egyik ellenállóbb változatát, a már említett ’Amenolado’-t a Criollo-k helyére, melyek a megtizedelt Criollo állománnyal keveredve létrehozták a Trinitario fajtát. A XIX. század folyamán a Trinitario fajta elterjedt az egész világon, és ma már megtalálható Kamerun, Sri Lanka, Jáva, Pápua Új-Guinea, Venezuela és Ecuador területein is.

 

Mára a Trinitario a legelterjedtebb fajtává vált a minőségi étcsokoládék piacán is. Különösen nagy tiszteletnek örvend a legjobb minőségű étcsokoládék kedvelői körében a venezuelai ’Carenero’ és ’Rio Caribe’ változat. Ezzel szemben a kameruni Trinitario közepes minőségű, ezért elsősorban a tömegtermeléssel készült csokoládékban található meg.

 

A kakaó beltartalma

 

A kakaómagvak zsírtartalma (ami gyakorlatilag a kakaóvaj) 50-60%, fehérjetartalma 12-16%, keményítőtartalma 7%, ezenkívül 0,2% koffeint, theobromint és catechint is tartalmaz.

 

Kakaóbab

A kakaó feldolgozása és felhasználása

 

A terméseket a magvak megsértése nélkül késsel felvágják. A kiszedett magvakat fermentálják, vagyis erjesztik (a Criollo fajtának 3, a Forasteronak 6 nap szükséges). A hagyományos termesztésben ez banánhéjban történik. A fermentálás során keletkezett ecetsav a magban elöli az embriót, a felszabaduló enzimek (polifenol-oxidáz, ami pl. az alma barnulásáért is felelős) oxidálják a catechint, így az meg tudja kötni az alkaloidokat. Hozzávetőlegesen 20 db termésből lesz 1 kg száraz kakaóbab.

 

Szárítást követően – ami a napon 1 hét, vagy rövidebb ideig 60-70 oC-on tartás – osztályozzák és exportálják. A felhasználó országban történik a pörkölés 90-140 oC-on 10-45 percig, ezt követően meghámozzák, majd péppé őrölik. Elsősorban csokoládé, kakaópor és kakaóvaj előállítására használják: a kakaópépet kakaóvajjal, cukorral és tejporral összekeverik, majd csokoládévá préselik (a kakaóvajat szintén préseléssel kapják). A minőségi kakaóporhoz a kakaóvaj 2/3-át kell kivonni. Az üres kakaóhéj tüzelésre vagy takarmánynak igen alkalmas.

 

A Criollo és a Trinitario ritka, finom és aromás kakaóként ismert, míg a kisebb magvú Forastero nagyobb termésmennyiségével a tömeggyártásban használatos. Jelenleg a kakaóbab-termelés több mint 90 százalékát a Forastero kakaó teszi ki, a fennmaradó tíz százalékon osztozik a Criollo és a Trinitario.

 

Érdekességek

 

A kakaó az aztékok hite szerint az „Istenek itala”, melyet a főistenük hozott le számukra az Ő országából. Ennek következtében a kakaó számos vallási rituálé főszereplőjeként került felhasználásra, és mivel az igen nagyra becsült növény babja is rendkívül értékes volt, fizetőeszközként is funkcionált. A spanyol konkvisztádorok is felfedezték a kakaóban rejlő lehetőségeket, és kiaknázták számos ízesítési lehetőségét (pl.: chilivel bolondították meg).

 

[Forrás: https://agroforum.hu/blog/haz-taj/mindent-a-kakaorol]