A tea
A fekete és zöld tea is a Camellia Sinensis levélből készül. A különbség a levelek feldolgozásából adódik. A színbeli különbség a természetes erjedési (fermentálási) folyamat eredménye. Ez alatt a folyamat alatt az előzőleg fonnyasztott és sodort levelek sejtnedvét levegő éri. Az oxidáz enzim segítségével a sejtnedv különböző biológiai reakciókon megy keresztül.. Ezért a levelek színe élénkzöldről barnára változik. A fermentálást a fekete tea esetében végzik csak el, míg a zöld tea készítésekor a leveleket gőzölik, annak érdekében, hogy a levelek meglágyuljanak a sodráshoz és a fermentáláshoz szükséges enzimek inaktiválódjanak, így a levelek megőrzik zöld színüket. A zöld tea évszázadokon keresztül népszerű volt Ázsiában, ahol számos jótékony hatását ismerik. A nyugati világban is egyre növekszik az érdeklődés a tea kedvező hatásai iránt.
A gyógytea/gyógynövénytea hasonló a hagyományos teához?
Elkészítési módjában többé-kevésbé igen. Összetételükben természetesen eltérnek, mivel nem a Camellia Sinensis család leveleiből készülnek, hanem különböző gyógynövények leveleiből, virágzatából, terméséből. Népszerű gyógytea alapanyagok például a kamilla, a borsmenta vagy a csipkebogyó.
Főzés és tárolás
Mi a tea legjobb tárolási módja?
Eredeti zárt csomagolásban a tea aromája körülbelül két évig változatlan marad. A csomag kibontása után hűvös, száraz és lehetőleg sötét helyen tároljuk.
Hogyan lehet a teát a legjobban felszolgálni?
Az egyik legjobb megoldás, ha a teát kannából kínáljuk. Gondosan válasszuk ki a teáskannát, mert az anyaga befolyásolhatja a tea ízét. A legjobb anyag a porcelán vagy az üveg. A tea porceláncsészékbe töltve a legfinomabb. Az ital ragyogó fénye és színárnyalatai szép csészékben érvényesülnek a legjobban. A fogyasztás ideális hőfoka körülbelül 60 C˚.
Néha a tea keserű. Mi az oka ennek?
Javasolt a vizet több mint öt percig forralni, mivel ez alatt az idő alatt a kálcium és magnézium ásványi sók nagy része kicsapódik az edény oldalára.
Ha az így kapott vízzel készítjük el a teánkat, sokkal jobb minőségű italt kapunk, mint ha csak éppen felforrt vizet öntenénk rá.
Miért képződik néha vékony réteg a tea felületén?
Ez a teához használt víz keménységével függ össze. A vízkeménységgel kapcsolatos kérdésekben általában a vízműveknél lehet érdeklődni.
Tea és egészség
Úgy hallottam, hogy a tea koffeint tartalmaz. Igaz ez?
Minden fekete és zöld tea tartalmaz koffeint - hozzávetőleg 30 mg-ot csészénként - így a Pickwick ízesített fekete teái és a zöldtea család is tartalmaz koffeint. A Pickwick valódi gyümölcsteái, a Herba teacsalád, a Spices tea, és a megújult összetételű Gyerektea azonban nem tartalmaz koffeint.
A hagyományos fekete tea tartalmaz aromát?
Nem. A tea száz százalékosan természetes termék. A hagyományos fekete teához nem adunk aromát.
A teában van csersav?
Igen. A csersav lassítja a koffein felszívódását, ezért ennek serkentő hatása lassabban érvényesül, de tovább is tart, mint például a kávéban lévő koffeiné.
A teakeverékek tartalmaznak mesterséges aromát?
A Pickwick teák egyike sem tartalmaz mesterséges aromát.
Okos dolog teát inni elalvás előtt?
A koffeinnek enyhén stimuláló hatása van, de a legtöbb ember nyugodtan megihat egy csésze teát elalvás előtt. Ha érzékeny vagy a koffeinre, azt ajánljuk, hogy ne fogyassz teát lefekvés előtt. Ha egyáltalán nem szeretnél koffeint fogyasztani, akkor a koffeinmentes termékeink közül válassz: próbáld ki a Pickwick Életmód teákat és a Pickwick valódi gyümölcs teáinkat, vagy a Gyerekteánkat.
Milyen egyéb összetevőt tartalmaz a tea?
A tea ásványi anyagokat, polifenolokat, többek között catechineket tartalmaz, amelyek az antioxidánsok közé tartoznak. Cukor és tej nélkül fogyasztva kalóriamentes, jó kiegészítője lehet a diétának.
A tea jót tesz a gyerekeknek?
A tea a gyermekek esetében is oltja a szomjúságot. A tea cukor vagy tej nélkül szinte nem tartalmaz kalóriát, egész napon át fogyasztható.
[Forrás: https://www.pickwick.hu/gyakori-kerdesek]